орнамент-заглавка

Защо youtube канали?

Откривам за себе си, че все по-често "вземам" порцията си от телевизионно съдържание от youtube, а не от телевизията, а причината е проста: съдържанието, което намирам тук (говорим предимно за "научно-популярния жанр) е по-добро - при това, понякога класи по-добро, - от това, на котео попадам по телевизията. Знам, че за по-младите това, вероятно няма да е никакво откритие, но за хората от моето поколение може и да се окаже такова. Разбира се, далеч съм от мисълта да свързвам това явление с всяко съдържание или със самия youtube (по-скоро с появата и развитието на този тип услуги за споделено видео съдържание). наскоро, в разговор с Илиян (един добър приятел, с когото се виждаме рядко) стана въпрос за това и аз мислех да му препоръчам за проба каналите, към които самия аз съм се пристрастил, особено след като и той отбеляза западането, особено на историчеките документалин филми по традиционната телевизия. Естествено, този списък ще се развива с времето, засега ще отлежа нещата, котио според мен си струват - всяко придружено от по няколко думи.

исторически канали

The Great War

Обхваща цялата Първа световна война, седмица по седмица (отделно видео за всяка седмица), плюс цял куп специализирани материали по отделни теми, биогрифични и прочее. Много е интересно и форматът е удобен (филмчетата са сравнително кратки - 12-15, до към 20 и нещо минути). Излъчваха ги "в реално време" като започнаха от 2014 г. (с идеята "точно сто години след това"). Сега, след примирието постепенно обхващат следвоенния период (вечес друг водещ).

WW2 - Week by week

Същото като за ПСВ, но за ВСВ, проектът все още се е в процес на развитие, сега са 41-ва. Същият водещ като на ПСВ (харизматичен човек), стурва си. Пак има цял куп допълнителни материали, включително доста трудните за гледане (мисля че са по 1-2 месечно) епизоди на "Войната срещу човечеството".

TimeGhost History

Пак същите хора, които създават WW2 канала, но тук обхващат други периоди. Имат много добра поредица за междувоенния период, както и за Кубинската криза - ден по ден; войната за независимост на Индонезия, а сега върви и Суецката криза.

Military History Visualized

Тук авторът е австриец (има акцент, с който трябва да се свикне), но съдържанието е много добре организирано и изключително високо качество.

Military History not Visualized

Същият човек от по-горе, не толкова структурирани видеа, на различни теми (все военна история, разбира се). Има и някои интересни (и по-дълги)подкастове със специалисти в различни области.

Military Aviation History

Сходни като формат с горните (каналите са свързани), авторът е немец - става въпрос само за военна авиация, предимно ВСВ и отчасти между двете войни.

Montemayor

Силно препоръчвам, макар и да има много малко материали - изключително добре разработени отделни сражения (особено сериите за Мидуей).

Drachinifel

Страхотен сайт за военния флот, обхваща всички периоди, авторът е британец и е много добър (доколкото мога да преценя) в работата си. Има както серии "по кораби", така и по различни конкретни теми. Типичен британски хумор :).

Historia Civilis

Тук са преди всичко материали за древния свят (най-вече Рим и, специално, Гай Юлий Цезар), като форматът е особен - използва цветни квадтчета, за да изобразява историческите личности и визуализира разказа. Получава се нещо като сериала "Рим", но с цветни квадратчета. Учудващо е колко драматизъм може да се получи така. Препоръчвам.

The_Chieftain

Бивш танкист, става въпрос основна за бронетехника, предимно ВСВ, отчасти и след това и съвременна. Има много добри серии за развитието на танковите докрини на основните армии преди и в началото на ВСВ. Отделно, има цял ред видеа за конкретни машини, снимани в съответните музеи с реалната техника, струват си.

TIK

Този е британец, съсредоточил се е върху ВСВ. Видео-материалите му са по-дълги, на моменти е доста пристрастен, но мисля че са добри.

Modern History TV

Въпреки названието, става въпрос само за средновековие и то съсредоточено върху темите от всекидневния живот. Информативни са. Това, което му казват експериментална история.

scholagladiatoria

Този канал е съсредоточен върху историчесик, предимно "хладни" оръжия. Има своите особености , но и тук-таме интересна ниформация по темата.

Roland Warzecha

КАто горния канал, но авторът е германец. Отново - експериментална история и ахреология.

Lindybeige

Пак британец, засяга различни (исторически теми), на моменти е предимно шоу (макар и забавно по един чисто британски начин). Информационната стойност не винаги е голяма.

Футуристика, НФ, космос

Curious Droid

Добри материали наразлични интересни (за мен) аерокосмически теми.

Scott Manley

Авторът е инженер, материалите са сръвзани най-вече с аерокосмическа тематика (ракети).

Isaac Arthur

Футуристичен канал, всякакви НФ теми. Авторът има говорен дефект, с който трябва да се свикне.

Наука

PBS Space Time

Физика / астрофизика (водещият е физик).

Sixty Symbols

Този и следващите канали са дело на един австралийски журналист, който провежда интервюта с различни учени на конкретни теми (затова и каналите са няколко - за различна тематика). Много добри материали (на мен особено ми допадат тези с професор Мориарти).

DeepSkyVideos

Подобно на горния, но астрономия.

Periodic Videos

Този канал е за химическа тематика. Започна с отделно видео, посветено на всеки елемент, след това добавят и други. Основната "звезда" е професор Поляков (харизматичен възрастен химик с вид на класически луд учен ;)).

Anton Petrov

Авторът е сънародник, видеата покриват различни, пердимно астрономически и астрофизични теми.

Fermilab

Физика.

Sabine Hossenfelder

Предимно физика.

Veritasium

Дайджест на всякакви научно-популярни теми.

ANTROPOGENEZ.RU

Този канал е на руски език, покрива всякакви антропологически / палеоантропологически теми.

Научная Россия

Пак на руски език, има много добри материали (особено интервютата / филмите с Станислав Дробишевски - невероятен популяризатор).

Moth Light Media

Палеонтологическа тематика, кратички материали.

Mathologer

Математика под всякаква форма.

Numberphile

Пак на същия австралийски журналист, тук са материали с математици, има много забавни и интересни.

Computerphile

Същият човек, тук тематиката е информатика и компютри. Има много интересна серия за "Енигма".

Кино

CinemaTyler

Every Frame a Painting

Lessons from the Screenplay

Beyond Ghibli

Анимация.

Други

agadmator's Chess Channel

Един от относително по-новите ми интереси - шах-мат. много популярен шахматен канал, разглежда различни исторически и съвременни игри, като ги анализира на ниво достъпно за незапознатите с материята (като мен).

орнамент-заглавка

За контакти: vvpeev[маймунка]gmail.com

Последно обновяване: 08.2020
gollum © 2020 г.